Verdensmesterens 8 beste økokjøringsråd for elbil!

07.11.2022
 • Sammen med en økosjåfør til, kjørte Knut Wilthil en Ford Mustang Mach-E hele veien fra Trondheim til Kristiansand uten å lade. Her er verdensmesterens beste råd for å kjøre mest mulig økonomisk med elbil.

  – Kjør jevnt og ha blikket festet langt foran deg på veien for å kunne planlegge kjøringen din best mulig og unngå full stopp. For å komme lengst mulig må du også holde lavere fart og akselerere jevnt og ikke for sakte når du skal opp i hastighet, er Wilthils beste råd for å kjøre flest mulig kilometer uten å lade. Det var i september 2021 han sammen med Henrik Borchgrevink kjørte en Ford Mustang Mach-E Long Range med bakhjulstrekk hele 807,2 kilometer – uten å lade. Den oppgitte elektriske WLTP-rekkevidden på den helelektriske SUV-en er på opptil 600 km.


 • HAR SATT FLERE VERDENSREKORDER I ØKOKJØRING

  De to erfarne økosjåførene Borchgrevink og Wilthil har sammen tidligere satt flere verdensrekorder i økokjøring. Blant annet kjørte de sportsbilikonet Ford Mustang med en 2.3-liters EcoBoost-motor med 317 HK inn til ny verdensrekord ved å tilbakelegge en distanse på hele 1249,3 kilometer på en tank. De har også kjørt en Ford Ranger pickup hele 1616 km – fra Oslo til Kautokeino – på en drivstofftank. Det er også høyst sannsynlig en verdensrekord i økokjøring med pickup.

  Ford Mustang Mach-E


 • HER ER VERDENSMESTERENS 8 BESTE ØKOKJØRINGSRÅD FOR ELBIL:

  1. Bli kjent med bilen din: En moderne bil har ofte mange forskjellige kjøremoduser og førerassistanseteknologier. Noen vil hjelpe deg å kjøre mer økonomisk, mens andre ikke alltid er avgjørende å bruke. Å slå av noen systemer vil også redusere energiforbruket, uansett om det er en elektrisk eller tradisjonell drivlinje.

  2. Bruk cruisekontrollen: Den er alltid mer økonomisk enn din kjøring. (Ja, vi har sjekket!)

  3. Sjekk at du har riktig dekktrykk: Det er viktig – både for økonomien – og for din egen sikkerhet.

  4. Vurder hvor mye varme/kjøling du trenger: Kjøling/oppvarming kan bruke opptil 10 - 15 % ekstra energi. Vurder derfor om du trenger det eller ikke. Husk også å slå av elektrisk oppvarming for vinduer, seter og ratt når det ikke er nødvendig.

  5. Hold bilen ren og ryddig: En skitten overflate øker den aerodynamiske luftmotstanden. Unngår du å ha mye unødvendigheter inni bilen, kan du også redusere vekten noe. Ikke ha takstativ/ sykkelstativ på bilen når det ikke er er i bruk. Ved motorveihastighet kan dette øke energiforbruket med 10-20 %.

  6. Høy hastighet gir høyere forbruk: Finn ut hvor mye tid du vinner ved å øke hastigheten. Med mindre du skal kjøre ganske langt, er det ofte bare minutter du sparer på å øke hastigheten. Et eksempel: Ved å øke hastigheten fra 80 til 90 km/t sparer du 5 sekunder per km. Det øker også energiforbruket ditt med 10-15 %.

  7. Utnytt energimomentumet: Prøv å kjør slik at du unngår å bremse unødvendig – det er bare bortkastet energi. Hold øynene så langt fremme på veien som mulig og tilpass kjøringen etter trafikkforholdene. Å akselerere, for så å måtte trykke på bremsen like etterpå, er sløsing med energi.

  8. Planlegg lengre turer: Sjekk om det er flere rutealternativer. Noen ganger er det bedre å ta en lengre, men bedre vei for å unngå bratte bakker og/eller køer.

  PS! Hold øye med bakspeilet ditt og la de sjåførene som ikke er så økonomiske komme forbi deg!


Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer